Οι χρηματιστηριακοί δείκτες αποτελούν ένα αριθμητικό μέτρο που βοηθάει τους αναλυτές να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα για το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται υπό τον δείκτη αυτό.
Διάκριση Δεικτών:
1. Βάσει τρόπου υπολογισμού:
- απλοί αριθμητικοί μέσοι όροι, όπου απλά διαιρούμε το σύνολο των τιμών των μετοχών με το αριθμητικό τους σύνολο.
- σταθμικοί μέσοι όροι, όπου σταθμίζεται η τιμή της κάθε μετοχής με την κεφαλαιοποίησή της και το σύνολο αυτών διαιρείται και πάλι με το αριθμητικό σύνολο αυτών.
2. Βάσει είδους μετοχών
- Υψηλής, Χαμηλής, Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ειδικών χαρακτηριστικών, κλπ
- Τραπεζικοί, Κατασκευαστικοί, Τροφίμων, κλπ
- Γενικοί
Οι πιο διαδεδομένοι δείκτες ανά τον κόσμο, βάσει ρευστότητας, είναι οι εξής:
Standard & Poors (S&P)
O S&P αποτελείται από τις 500 μεγαλύτερες αμερικάνικες εισηγμένες μετοχές από τα δύο χρηματιστήρια NASDAQ και NYSE. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε την δεκαετία του 1920 ως S&P 90 (εμπεριείχε 90 μετοχές), ενώ παράλληλα υπήρχε και ένας μεγαλύτερος με τις 420 μετοχές, υπολογισμένος όμως σε εβδομαδιαία βάση. Το 1957 πήρε και το σημερινό του όνομα (S&P500), υπολογίζοντας 500 εισηγμένες.
Dow Jones Industrial Average (DJIA30)
O Dow Jones συμπεριλαμβάνει τις 30 μεγαλύτερες βιομηχανικές μετοχές της Αμερικής, η τιμή των οποίων υπολογίζεται ως αριθμητικός μέσος όρος. Κατασκευάστηκε από τον δημοσιογράφο και επιχειρηματία Charles Dow το 1896, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στον περίφημο αυτό δείκτη.
NASDAQ 100
O τρίτος αμερικάνικος δείκτης, ο NASDAQ 100, αποτελείται από 100 μη χρηματοοικονομικές εταιρίες. Η ιδιοτροπία αυτού του δείκτη έγκειται στο ότι οι εισηγμένες δεν είναι απαραίτητα αμερικάνικες. Κατασκευάστηκε το 1971 από την NASD (National Association of Securities Dealers) και ήταν το πρώτο αμιγώς ηλεκτρονικό χρηματιστήριο.
DAXX 30
O μεγάλος γερμανικός δείκτης Xetra DAXX αποτελείται από τις 30 μεγαλύτερες μετοχές του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, υπολογισμένες με σταθμικό μέσο όρο. Κατασκευάστηκε το 1988, αρχίζοντας από τις 1000 μονάδες.
EUROSTOXX 50
O μικρός γερμανικός δείκτης αποτελείται από τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μετοχές μέσω του Deutche Borse, εξού και το παρατσούκλι "Blue-Chips της Ευρωζώνης", ενώ χαρακτηριστικό του δείκτη είναι το μεσαίο volatility και οι πολύ υψηλοί όγκοι συναλλαγών. Οι χώρες που τον αποτελούν είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1987.
FTSE 100
Ο αγγλικός δείκτης περιέχει 100 επιλεγμένες εισηγμένες από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, βάσει διασποράς και κεφαλαιοποίησης. Ξεκίνησε το 1984 από τις 1000 μονάδες και θεωρείται ο πιο ισορροπημένος, από άποψη στάθμισης, δείκτης.
CAC 40
H γαλλική έκδοση του γερμανικού DAXX, καθώς ξεκίνησε την ίδια στιγμή και στις ίδιες μονάδες. Ο CAC αποτελείται από 40 εισηγμένες του χρηματιστηρίου του Παρισιού.
ΝΙΚΚΕΙ 225
Το 1949 η εφημερίδα Nihon Keizai έδωσε το όνομά της στον μεγαλύτερο δείκτη της Ασίας, ΝΙΚΚΕΙ, ο οποίος υπολογίζεται από τον αριθμητικό μέσο όρο των 225 μεγαλύτερων μετοχών του χρηματιστηρίου του Τόκιο.
Κάθε δείκτης αποτελεί ένα επενδυτικό όχημα που η βασική μορφή συναλλαγών είναι τα παράγωγα προϊόντα, derivatives και options. Παρόλα αυτά, δίνεται η ευκαιρία στον επενδυτή να μπορεί να ανοίγει θέσεις μέσω CFDs και ETF, ενώ και οι ώρες συναλλαγών, αντίθετα με τη spot υποκείμενη αγορά η οποία είναι συνήθως 7-8 ώρες, μπορεί να είναι έως και 24 ώρες.